Webdiffusion
Festival Nuits d'Afrique
Le meilleur de la musique du monde !
single template
Какви са симптомите на рак на гърдата в етап 4?Adfab Montreal

Какви са симптомите на рак на гърдата в етап 4?

Ако човек има рак на гърдата в етап 4, това означава, че раковите клетки са се разпространили в други органи в тялото си, като белите дробове, лимфната лимфна Възлите, костите, кожата, черния дроб или мозъка.

раковите етапи варират от 1 до 4 и показват степента на заболяването. Лекар може също да посочи етап 4 като напреднал или метастатичен рак на гърдата.

Ракът на гърдата е вторият най -често срещан рак при жените.

В тази статия научете за симптомите на стадий 4 Рак на гърдата, както и възможностите за лечение.

Човек с рак на гърдата етап 4 може да изпита някои симптоми, специфични за гърдата, както и други, които засягат цялото тяло.

Симптомите, свързани с гърдата, включват:

Други симптоми, които могат да се появят в цялото тяло, включват:

Когато клетките на рака на гърдата се преместят в други a Повторно на тялото, те остават като ракови клетки на гърдата. Например, ракът на гърдата, който се е разпространил в белите дробове, все още е рак на гърдата, а не рак на белия дроб.

В етап 4 рак на гърдата ракът се разпространява в различни части на тялото в процес, наречен метастази. Това може да причини различни симптоми в зависимост от засегнатите части на тялото:

костни метастази

Когато клетките на рака на гърдата се движат в костите, това се нарича костни метастази. По -често е ракът на гърдата да се разпространява в костите, отколкото към всяка друга част на тялото.

Основният симптом на костните метастази е прекъсната костна болка. Понякога болката може да стане постоянна.

Други симптоми могат да включват:

Белодробните метастази

белодробните метастази не винаги причиняват симптоми, но лекар може да го открие по време на КТ, тъй като клетките обикновено образуват тумор.

ако симптомите идеалика в аптека възникнат, те могат да включват:

Въпреки че някои от симптомите могат да наподобяват тези на обикновена настинка, белодробните метастази ще изискват лечение. Ето защо е жизненоважно всеки с рак на гърдата в етап 4 да прави своя лекар за някакви нови симптоми, дори и да не изглеждат тежки.

Мозъчни метастази

рискът от рак на гърдата Разпространението в мозъка обикновено е най-високо при тези с HER2-позитивен или тройно-отрицателен рак на гърдата, които са по-агресивни подтипове на това заболяване.

Около 10–15 процента от жените с рак на гърдата на етап 4 ще се развият. Мозъчните метастази.

Симптомите включват:

Ако лекар подозира, че ракът се е преместил в мозъка , те ще поръчат ЯМР, за да потвърди диагнозата.

чернодробни метастази

Рак на гърдата, който се разпространява в черния дроб, не винаги причинява симптоми.

лекар може да може да може да диагностицира чернодробните метастази с кръвен тест, който измерва специфични ензими и протеини в кръвта.

Ако симпто MS се появяват, те могат да включват:

В допълнение към кръв Тест, лекар може да използва тестове за изображения, като ЯМР, КТ сканиране или ултразвук, за да им помогне да поставят диагноза.

Метастазите на лимфните възли

лимфни възли са част от мрежа на тръби и жлези, които играят важна роля в имунната система на организма. Лимфната система филтрира отпадъчния материал и вредните вещества от тялото. Той също така помага да се борят с инфекции.

Когато ракът се разпространи, той може да пътува през кръвта, или през лимфната система. Ако ракът започне да расте вътре в лимфните възли, те могат да започнат да се чувстват твърди или подути.

Симптомите на метастазите на лимфните възли могат да включват бучка или подуване в следните области на тялото:

Ако лимфните възли произвеждат Неудобни симптоми, лекар може да осигури лечение.

Други симптоми

В едно проучване хората с рак на гърдата в етап 4 съобщават, че се чувстват разочаровани в резултат на симптоми, ограничаващи тяхната активност. Тези симптоми включват депресия, тревожност, проблеми със съня, умора и тъга.

Жизненоважно е да се справят с проблемите на психичното здраве, които диагнозата на рака на гърдата в етап може да причини.

да се управлява Тези симптоми, хората могат да изпробват йога, медитация и други техники за освобождаване от стрес.

лечение

лечение за рак на гърдата в етап 4 може да включва хирургия, лъчение и химиотерапия.

Ако лекарите вярват, че ракът на гърдата в етап 4 ще бъде терминал, те ще се съсредоточат върху опитите да облекчат болезнени или неудобни симптоми, за да помогнат на човек да има по -добро качество на живот.

Ако тумор на рак на гърдата, който рак на гърдата е хормоналният рецептор-позитивен, лекарят може да предложи да се използва хормонална терапия.

Хормоналната терапия включва използването на тамоксифен, ароматазни инхибитори и други терапии за намаляване на производството на естроген. Това е така, защото естрогенът допринася за растежа на рак на гърдата.

В някои случаи лекар може също да премахне яйчниците на човек, за да намали количеството на естроген в тялото си.

Други лечения с целеви терапия Идентифицирайте и атакувайте специфични ракови клетки. Те включват:

Лечението на костни метастази може да включва бисфосфонати или деносумаб за облекчаване на болката и намаляване на риска от костно заболяване.

кога да види лекар

Ако човек е Изпитвайки всякакви симптоми на рак на гърдата, те трябва незабавно да посетят лекар.

Скринингът е от съществено значение за улов и лечение на рак на гърдата по време на ранните етапи.

Скринингът включва:

HER2 и тройно-отрицателните ракови заболявания са по-агресивни и могат да имат по-ниска степен на преживяемост.

лекар, специализиран в рак, наречен онколог, ще може да осигури ясен индивидуална прогноза въз основа на резултатите от тестовете на човек и личната медицинска история.

a PE RSON с рак на гърдата етап 4 също може да търси подкрепа от семейството, приятелите и групите за подкрепа на хора с подобна диагноза.

Приложението за здраве на рака на гърдата предоставя на хората достъп до онлайн общност за рак на гърдата, където потребителите може да се свърже с другите и да придобие съвети и подкрепа чрез групови дискусии.

Contents

Comments are closed.